חלוקת רכוש לא שוויונית בגירושין

חלוקת רכוש לא שוויונית בגירושין

גירושין הם הרבה מעבר לפירוק של היחסים בין איש לאישה. גירושין הם בדרך כלל גם פרידה במישור הכלכלי הנעשית בין שני צדדים. בעיקרון, החוק הישראלי קובע כי במקרה של גירושין, כל עוד אין הסכם ממון חתום בין שני הצדדים, החלוקה של הרכוש תיעשה שווה בשווה בין שני הצדדים. כיוון שלאורך השנים נצבר רכוש משותף וכל זה הופך לנחלתם של השניים, הרי שיש לקבוע כי החלוקה תיעשה שווה בשווה. במידה ואי אפשר לחלק רכוש או נכס שווה בשווה בדיוק, יעשה תהליך של איזון משאבים. כלומר, אחד מבני הזוג יקבל נכס או רכוש השווה למחצית הנכס שאין ביכולת השניים לחלק. אבל, במקרים קיצוניים, קיימת אפשרות לחלוקה שונה בין השניים. במאמר הבא אנחנו רוצים לדון בדיוק במקרים הללו. אם אתם רוצים לשמוע עוד, המאמר הבא רלוונטי עבורכם. בואו נתחיל.

מה קובע חוק יחסי ממון בין בני זוג תשל"ג?

אז קודם כל אנחנו צריכים להבין באילו מקרים ניתן לבצע חלוקת רכוש בגירושין בין שני צדדים באופן לא שוויוני. בחוק יחסי ממון אשר נקבע בשנת 1973 הוגדרו המקרים הבאים בתור כאלו בהם השופט בבית הדין לענייני משפחה יכול לפסוק אחרת מבדרך כלל:

  1. כאשר בתוך מערכת היחסים הייתה אלימות קיצונית של אחד הצדדים כלפי הצד השני.
  2. כאשר יש ספק בנוגע ליחסים עצמם, למשל, אם היו מערכות יחסים משמעותיות מחוץ לנישואין או אם מערכת היחסים עצמה לא הייתה ממוסדת בהיכרח.
  3. כאשר יש חשד להברחת נכסים.

אנחנו עומדים כעת לעבור על הסעיפים השונים ולהבין לעומק מה הם אומרים בעצם.

מתי ניתן לקבל יותר ממחצית הרכוש המשותף בהליך הגירושין?

בפסקי דין שפורסמו לאחר שנחקק החוק, הבנו מהשופטים עצמם מה מוגדר בתור אלימות קיצונית. במקרים בהם למשל הגבר ניסה לרצוח את האישה או אם יש תיעודים לפגיעה פיזית קשה לאורך השנים. הרי שבמקרים כאלו, בן הזוג הפוגע לא יקבל זכויות בנכסים שנצברו אצל האישה. למשל, זכויות פנסיוניות וכדומה. בית המשפט הגדיר את המקרים הללו כאובדן האנושיות. כלומר, מקרים בהם הצד הפוגע כמו שלל את האנושיות של הצד הנפגע. זה המקרה הראשון נעשית חלוקת רכוש לא שוויונית בגירושין בין שני צדדים.

מה עושים אם יש ספק בטיבה של מערכת היחסים

אם אין הסכם ממון חתום בין השניים ואפשר להטיל ספק בשאלה האם השניים היו בכלל בני זוג, הרי שעל פניו, הצד בעל הרכוש יכול לטעון כי אין לצד השני חלק ברכוש שלו. כמובן, כדי להגיד דבר כזה, יש להציג הוכחות וראיות רלוונטיות לבית המשפט בצורה מסודרת. מה שיכול להוות אתגר במקרים מסוימים.

אם יש חשד להברחת נכסים

חלוקת רכוש בגירושין תיעשה בצורה לא שוויונית אם אפשר להוכיח הברחת רכוש. למשל, אם הגבר הבריח חלק מהממון שלו ומתנהג כאילו הוא לא בעל ממון, הרי שכל עוד בית המשפט פסק כי הוא אשם בהברחת ממון, הוא לא יכול לטעון לקבלה של חצי מהנכסים המשותפים, כיוון שעדיין לא ברור מה הם בדיוק הנכסים המשותפים. אז, בית המשפט יכול אפילו על דעת עצמו לפצות את האישה במקרה הזה, על פי ראות עיניו. אלא אם כמובן, הצד אשר ביצע את העבירה, יציג את כל הפרטים המלאים לבית המשפט ואז כבר הסיפור אחר.

תמיד טוב להתייעץ

גם אם אתם יודעים כי הצדק אתכם, זה לא אומר כי בית המשפט יקבל את הטענה שלכם בהכרח. חשוב מאוד להתייעץ תמיד, כדי שיהיה מי שיאבק על הזכויות שלכם בבית המשפט ויעשה הכל למענכם.