אין הרבה תחומים משפטיים להם יש השפעה גדולה כל כך על חיי הציבור במדינת ישראל, כמו לתחום המשפט המנהלי. הענף אשר עוסק בסוגי אינטראקציה שונים בין האזרחים לבין הרשויות השונות שבמדינה, חודר ונוכח הן ברמה המערכתית-משפטית והן ברמת חיי היום-יום האזרחיים בישראל. ביחס להליך גירושין, משפט מנהלי תקין הוא הכרח וההמלצה היא תמיד להיעזר בעורך דין מקצועי ומנוסה שמכיר גם את תחום המשפט המנהלי, גם את תחום דיני המשפחה והליכי גירושין וגם את הממשק ביניהם. אז מהו בדיוק משפטי מנהלי ואיך הוא קשור לתהליכי גירושין? כל התשובות במאמר שלפניכם.
מה זה משפט מנהלי?
משפט מנהלי הוא למעשה ענף משפטי, שמטרתו היא הסדרה ופיקוח על אופן הפעולה של גופים שלטוניים שונים, בעיקר אלו הנמנים תחת הרשות המבצעת במדינת ישראל ובכללם הרשויות המנהליות. בנוסף, כללי המשפט המנהלי קובעים את הסדרת הקשרים והיחסים שבין הממשלה לשרים המכהנים בה, בין שרי ממשלה לדרגים המקצועיים עליהם הם אחראיים, בין הרשות המנהלית לעסקים וחברות במשק וכן בין הרשויות המנהליות במדינה לבין האזרחים החיים בה.
קיימים הבדלים מהותיים בינו לבין התחום אותו כולנו מכירים מעט טוב יותר, והוא כמובן תחום המשפט החוקתי. תחום זה, מתמקד יותר בהגדרת שיטת המשטר ומערכת היחסים שבין שלושת הרשויות הגדולות במדינה – השופטת, המחוקקת והמבצעת. המשפט המנהלי לעומת זאת, עוסק באופן בלעדי באופן הפעולה של הרשות הגדולה ביותר מבין השלוש והיא כמובן הרשות המבצעת. לכן, לתחום זה קיימת משמעות גדולה לאורח החיים של האזרחים במדינה, ליחס שהם מקבלים מהרשויות, לדמוקרטיה ולחיים שוויוניים בין האזרחים השונים.
הבדל נוסף שקיים בין התחומים, הוא בכך שמשפט מנהלי אינו מתקיים על מנת לקבל פיצוי כספי כלשהו. הוא מתנהל בכדי למצוא פתרונות הולמים ולוודא את תקינות אופן פעולת הרשויות השונות.
ניתן לומר שתחום המשפט החוקתי מתייחס ומתמקד בזכויות אדם, בעוד שהתחום המנהלי עסוק יותר בהגנה על אינטרסים אזרחיים וציבוריים רחבים יותר.
מה כולל המשפט המנהלי הקשור להליכי גירושין?
תהליך גירושין נוטה להיות ברוב המקרים סבוך ומורכב, כזה שמחייב את שני הצדדים בייצוג משפטי הולם. כאשר אנו מתמודדים עם הליכים משפטיים כלשהם, סביר מאוד להניח שניתקל בתחום המשפט המנהלי כחלק מההליך המשפטי. הצורך בהתנהלות תקינה וחוקית הוא גדול וכל אחד שעומד בפני תהליך גירושין מכל סיבה שהיא, היה רוצה שלפחות ההליך שיסיים את מערכת היחסים בין בני הזו יתקיים בצורה הוגנת ולפי ההגדרות של משפט מנהלי תקין.
בין אם מדובר בשלב הגשת התביעה לגירושין, בשלב הדיונים או בכל שלב אחר במהלך המשפט או ההתייעצות בין עורכי הדין, למשפט המנהלי יש חלק בהגדרות ההליך החוקי והמקובל במדינת ישראל. כידוע, זוג שהתחתן ברבנות במדינה חייב יהיה גם להתגרש במוסד זה, אך יחד עם זה חשוב לדעת שבכל הנוגע לגורמים ועניינים הנלווים לגירושין ולתביעה קיימת אפשרות בחירה בין בית משפט אזרחי לבין בית דין רבני.
מהן ההשלכות האפשריות של תהליך הגירושין על הפן של המשפטי המנהלי?
תחום הנישואין והגירושין במדינת היהודים הוא אף פעם אינו תחום קל ופשוט, בטח ובטח כשמשווים אותו לרוב המדינות המערביות והמפותחות בעולם. ההבדל המשמעותי ביותר בינינו לבין העולם בנושא זה, טמון בכך שרק נישואין וגירושין על פי דיני היהדות נחשבים פה מעשית לחוקיים ומקובלים. אפילו אם הרחקתם, השקעתם וטסתם להתחתן אזרחית במדינה אחרת, תגלו שכאשר תרצו להתגרש בישראל – עדיין תצטרכו לעשות זאת בבית דין רבני.
כמובן שגם תחום הנישואין והגירושין נוגע מבחינה משפטית, כמו הרבה תחומים אחרים, בסוגיות שונות ובהקשרים מגוונים בפן של משפט מנהלי. למשל, בצורך להתנהלות תקינה מצד הרשויות המקומיות והגופים הממשלתיים לאורך הליך הגירושין המורכב.
איך מתנהלים בתוך כל זה בצורה מיטבית?
תקופת הגירושין היא איננה תקופה קלה ופשוטה עבור אף אחת ואחד. זו היא תקופה שרוויה ברגשות, במחשבות על העתיד, בבלבול ובלא מעט דאגות. בדיוק בגלל זה ובמיוחד בשל ההליכים המשפטיים העומדים בפני בני הזוג המתגרשים, ייצוג משפטי של עורך דין מנוסה שמכיר את התחום לאורך ולרוחב כמו עורך דין בועז ראובן, יכול לסייע לכם גם מבחינה אנושית וכמובן גם מבחינה משפטית.