צוואות וירושות

תחום הירושה והצוואה הוא תחום רגיש ומורכב ולא אחת פועלים לבטל צוואה, במיוחד עת הצוואה אינה שוויונית בין יורשיה. לפיכך קיימת חשיבות רבה לנסח צוואה בהתאם לדרישות חוק הירושה וכדי שלא ניתן יהיה לבטלה בנקל לאחר מות המנוח ומשרד עו"ד חגית זיו מומחה לעריכת צוואות ומייצג לקוחות רבים בניסוח צוואות, צוואות הדדיות בין בני זוג ואף בייצוג בסכסוכי ירושה.

חוק הירושה, התשכ"ה-1965 עוסק בדרך בה יועברו נכסי מנוח שהלך לעולמו ליורשיו. עפ"י החוק, ישנן 2 צורות עיקריות של העברת הרכוש ליורשים; האחת, ירושה על פי דין, והשנייה, צוואה.

ירושה על פי דין

במקרה בו אדם הלך לעולמו מבלי שהותיר אחריו צוואה קובע חוק הירושה, כי רכושו ונכסיו יועברו ליורשים על פי דין.

החוק קובע 3 קטגוריות של יורשים לפי סדר קרבתם המשפחתית למנוח; בקטגוריה הראשונה של היורשים מצויים בן הזוג של המנוח וצאצאיו, ואם נפטרו הצאצאים, צאצאי צאצאיהם.  בקטגוריה השניה של היורשים מצויים הורי המנוח והורי הוריו של המנוח ובקטגוריה השלישית של היורשים מצויים  אחיו ואחיותיו של המנוח וצאצאיהם.

לכל קטגוריה קדימות ליורשים על פני יורשי הקטגוריה שאחריה.

במקרה בו אדם הלך לעולמו מבלי שהותיר אחריו צוואה, יש צורך לפנות בבקשה לצו ירושה לרשם לענייני ירושה, ובהתאם לבקשה יתקבל צו ירושה, אשר יסדיר את חלוקת הרכוש של המנוח ליורשיו החוקיים.

ירושה על פי צוואה

במקרה בו אדם הלך לעולמו והותיר אחריו צוואה, יועברו נכסיו במותו בהתאם לצוואה שנערכה על ידו. במקרה זה, יש לפנות בבקשה לצו קיום צוואה לרשם לענייני ירושה, ובהתאם לבקשה יתקל צו קיום צוואה, אשר יסידר את חלקות הרכוש של המנוח בהתאם לצוואתו.

ככלל, יש לכבד את רצון המצווה ולפעול על פי צוואתו. ואולם במקרים מסויימים ובהתקיים עילות לפסילת הצוואה, ניתן להתנגד לצוואת המצווה ולבקש את ביטולה. במקרה זה יש לפנות לרשם לענייני ירושה ולהגיש בקשה להתנגדות לצוואה בשל עילות שונות כמו: השפעה בלתי הוגנת על המצווה, או כאשר המצווה היה בלתי כשיר לצוות, או כשהצוואה לא היתה ערוכה כדין ונפלו פגמים באופן עריכת וכו'. במקרה זה תועבר הבקשה לבית המשפט לענייני משפחה אשר ידון בבקשה. אם בסופו של הליך תתקבל ההתנגדות לבקשה, כי אז הצוואה תבוטל ורכוש המנוח יחולק עפ"ח חוק הירושה.