תהליך תיקון צו קיום צוואה

תהליך תיקון צו קיום צוואה

בכדי לחלק את הנכסים בין היורשים על פי דין או להוציא אל הפועל צוואה כתובה שנערכה על ידי המנוח, יש צורך להוציא צו ירושה או צו קיום צוואה. ללא הצו הנדרש, היורשים לא יוכלו לקבל דבר או לחלק ביניהם את הרכוש. אך לעיתים צו קיום צוואה מכיל טעויות שיכולות לנבוע מסיבות שונות ומגוונות, טעויות אשר מאלצות את היורשים להגיש בקשה לתיקון צו קיום צוואה קיים. במאמר הבא נסביר אודות התהליך הנדרש לצורך תיקון הצו, מה הוא כולל ולמה חשוב כל כך לשים לב בכדי שהבקשה לא תדחה.

מהו תיקון צו קיום צוואה?

במצבים או מקרים שונים לאחר שצו קיום הצוואה כבר התקבל על ידי הרשם לענייני ירושה, מתגלה בפני היורשים שיש צורך לתיקון הצו הקיים. ראשית, חשוב לדעת שהאפשרות להגיש בקשה לתיקון קיימת ופעמים רבות בהחלט נדרשת מכורח הנסיבות.

הסיבות שיכולות להוביל לצורך בתיקון צו קיום צוואה, יכולות להיות מגוונות ונרחבות. הנה למשל כמה מהמרכזיות שבהן:

  • גילוי של עובדות חדשות – כאשר מתגלות עובדות חדשות בקשר לרכוש של המנוח או בהקשרים אחרים שיכולים להשפיע על תוכן ומהות הצוואה.
  • טעות טכנית – במקרים בהם יש טעות כתיב או 'טעות סופר' שבגינה יש צורך בתיקון טכני כזה או אחר.
  • התייחסות רק לחלק מהנכסים בצוואה – כאשר תוכן הצוואה מתייחס רק לחלק מהרכוש, מהנכסים ומהעיזבון של המנוח, יש לבצע תיקון בצו שלמעשה ייתן תוקף לחלוקת כלל הנכסים והרכוש.
  • גילוי יורש נוסף – כאשר מתגלה יורש חוקי נוסף, שעל קיומו לא היה ידוע בעת מתן הצו. יש צורך בתיקון הצו על מנת לכלול גם את חלקו בירושה.
  • צוואה מאוחרת יותר – אדם יכול ורשאי לכתוב מספר רב של צוואות בחייו מסיבות שונות, למשל לאחר הליך גירושין שלאחריו הוא מעוניין לכתוב צוואה חדשה הכוללת רק את ילדיו. לפעמים כאשר מגישים בקשה לצו קיום הצוואה, מתגלה צוואה שנכתבה בזמן מאוחר יותר בחיי המנוח. ככלל, הצוואה האחרונה אותה כתב וערך המנוח היא הצוואה החוקית והתקפה.

מהן הזכויות והחובות של הצדדים המעורבים בתהליך התיקון?

כאמור, לכל אדם עומדת הזכות להגיש בקשה לערכאה שנתנה את הצו על מנת לערוך בו תיקון. הבקשה יכולה להיות מוגשת על ידי כל אחד מהיורשים החוקיים או על ידי כל אדם או אחד מהנושים שרואה את עצמו כצד נפגע מתוכן הצוואה. את הבקשה יש להגיש בצירוף:

  • מסמכים המגבים את הבקשה.
  • נימוק מפורט שמצדיק את הסיבות לתיקון.
  • תצהיר חתום על ידי מבקש הבקשה (במקרים בהם מדובר בתיקון עניין טכני בלבד אין צורך בתצהיר).

לפני הגשת הבקשה, חשוב מאוד להבין את העניין הבא – על מנת לקבל אישור לעריכת התיקון בצו קיום צוואה קיים, מבקש הבקשה חייב להוכיח שהעובדות או הטענות החדשותלא היו ברשותו של הגורם שנתן את הצו למבקש. זאת ועוד, על המבקש להוכיח כי את אותן טענות או עובדות לא יכול היה בשום דרך להציג בשלב מוקדם מרגע הבקשה לתיקון הצו. אם המבקש לא יוכל לעמוד בנטל ההוכחות הללו, קיים סיכוי סביר שבקשתו לתיקון הצו תידחה.

איך מתבצע תהליך הגשת הבקשה לתיקון?

את הבקשה מגישים לאותה ערכאה שנתנה את הצו מלכתחילה. כאמור, חשוב מאוד לצרף אל הבקשה מסמכים שיגבו את תוכן הבקשה, נימוקים שיפרטו על הצורך בתיקון ותצהיר חתום של המבקש שתומך בעובדות המוצגות בבקשה.

ניתן לטעות ולחשוב שהגשת הבקשה לתיקון היא עניין של מה בכך ואין מדובר בהליך משפטי מורכב. אך כמות הסירובים לבקשות לתיקון צווים יכולה בהחלט להוכיח אחרת. לכן, ההמלצה היא להיעזר בשירותיו של עורך המתמחה בדיני ירושה וצוואות. עו"ד מנוסה ומקצועי שיוכל ללוות אתכם לאורך התהליך, לעזור לכם בהכנת בקשה לגיטימית ומנומקת ולעזור לכם בנטל ההוכחה הכרוך בבקשה.

חשוב לזכור במקרים אלו שיש לפעול באופן מיידי ובמהירות, שכן פעמים רבות בקשות כאלו נדחות כי לא הועלו בזמן או בגלל חוסר היכולת להוכיח את אי-הימצאותן של עובדות וטענות שונות בשלב מוקדם יותר. הדרך הטובה ביותר לצלוח את התהליך ולקבל אישור עבור בקשה לתיקון צו קיום צוואה או לצו ירושה, היא בעזרתו של עו"ד מנוסה שמכיר את התחום לעומק.